Medonosne biljke

Matičnjak (Melissa Officinalis)

Pčelinjak, limun trava, pčelinja ljubica, medenika, pčelinja-trava, pčelinja-metvica itd.

Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Raste u pčelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i žbunje, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromatična biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasađivanjem. Veoma lako se gaji.

Matičnjak ili melisa ima dugu istoriju kao iscelјujuća bilјka. Naziv melisa je grčkog porekla i znači „pčela“ (od grčkog mélitta, mélissa– pčela). Matičnjak je najsigurnije raspoznati po mirisu, jer cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun pa je u narodu poznata i kao „limun – trava“. Ukusa je malo oporog i prijatno začinskog. Kako god da je nazovemo pčele obožavaju ovu biljku i nijedna mirisna biljka ne privlači toliko pčele, a posebno maticu, kao matičnjak. Prema legendi ime biljke potiče od grčke nimfe koja je spasila život grčkom bogu Zevsu dok je on još bio dete, a on ju je u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu.

Mitologija

U grčkoj mitologiji postoji priča o Zevsu i njegovom ocu Kronosu. Pošto je Kronosu dato proročanstvo da će ga jedno od njegove dece zbaciti sa vlasti odlučio je da je jedini način da se to spreči da proždrire svoju decu. Međutim Reja (njegova supruga) trudna sa Zevsom, sakrila se u pećini na ostrvu Krit gde je rodila svog sina. Zevs je odrastao u tajnosti skriven od svog oca. Jedna od nimfi po imenu Melisa je brinula o njemu dok je bio dete i hranila ga pčelinjim medom. Kad je Kronos ovo otkrio, pretvorio ju je u crva. Nakon što je Zevs konačno dobio pobedu nad svojim ocem, Zevs je pretvorio Melisu u kralјicu pčela kako bi zauvek sakupljala mirisni med s belih ili žutih cvetova matičnjaka.

Lekovito dejstvo matičnjaka

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Jača srce i čisti krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.

Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, gađenja, povraćanja i proliva, za jačanje organizma.

Poznato je da je Avicena, arapski lekar iz XI veka, preporučivao matičnjak protiv depresije i zabeležio da matičnjak čini um i srce srećnim, jača i krepi dušu i telo. Kasnije u XV veku, poznati švajcarski lekar Paracelsus nazvao je matičnjak eliksirom života. Naime, Paracelsus je tvrdio da je to bilјka koja bi mogla potpuno revitalizovati telo i duh, i preporučivao je matičnjak za dugovečnost. Matičnjak je glavni sastojak eliksira dugovečnosti poznatog pod nazivom Karmelićanska vodica. Držeći recepturu u najvećoj tajnosti Karmelićansku vodicu prvi su proizveli kaluđeri Karmelićani ili prema nekim autorima časne sestre Karmelićanke 1611.godine u Parizu. Postoji veliku broj različitih recepata Karmelićanske vodice i svi kao glavni sastojak uzimaju matičnjak i još nekoliko bilјka u vinu ili alkoholu. Ova vodica je korišćena spolјa kao „toaletna voda“ ili parfem. Takođe je korišćena interno za probavne probleme i neuralgične probleme (glavobolјa, nesanica, bolovi itd.).

Čaj od matičnjaka

Za pripremu čaja od matičnjaka prelijte jednu kašičicu osušenih listova matičnjaka sa 2 decilitra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Zasladiti medom i piti dve do tri šolje čaja dnevno.

Karmelićanska vodica

1 + 1/2 svežih listova matičnjaka (75 g) ili 3 šolje suvih listova matičnjaka (25 g)

1 kašika (4 g) iseckanog sušenog korena angelike

1 kašika (5 g) semenki korijandera

1 štapić cimeta (7,5 cm)

5 celih karanfilića

1/4 do 1 kašičića naribanog muskatnog oraha

1 kašika fino iseckane kore limuna (6 g)

1 grančica slatkog majorana

750 ml – 1 litar vodke

Biljke staviti u teglu ili flašu sa širokim otvorom i preliti sa vodkom. Zatvoriti teglu i ostaviti da stoji dve nedelje na hladnom i tamnom mestu, uz svakodnevno mešanje i mućkanje sadržaja. Zatim procediti kroz gazu u tamnu bocu. Koristiti jednu do dve kašičice dnevno rastvorene u hladnoj vodi, čaju ili koktelu.

Matičnjak za negu kože

Matičnjak je vrlo popularan u kozmetici. Istraživanja su pokazala da je jedna od prednosti nege kože primenom preparata na bazi matičnjaka sposobnost dva jedinjenja iz matičnjaka, kafeinske i ferulne kiseline da prodru u dublјe slojeve kože i pruže zaštitu od slobodnih radikala i štetnog zračenja. Etarsko ulje matičnjaka je odavno poznato po svojoj upotrebu kod raznih kožnih obolјenja, naročito herpes virusa. Međutim, upotreba matičnjaka u nezi kože je mnogo kompleksnija: ima snažno anti-inflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo, miris biljke smiruje, sanira akne i opekotine kože, često je sastojak anti aging krema jer deluje protiv bora, zateže kožu i istovremeno podstiče cirkulaciju.

Drugim rečima, matičnjak ne samo da miriše sjajno, već je takođe odličan za zdravlje i negu kože. Ovu čarobnu bilјku definitivno vredi imati u svojoj bašti – čak i ako je ne koristite za izradu lekovitih pripravaka, pčele sigurno hoće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *